KA_avg19

Besedilo novega Zakona o varstvu osebnih podatkov še ni usklajeno

  • RevizorKA

Ministrstvo za pravosodje je v ponovno medresorsko in strokovno usklajevanje poslalo besedilo predloga novega Zakona o varstvu osebnih podatkov. Kaj predlagajo?

Ministrstvo za pravosodje je 14. avgusta v ponovno medresorsko in strokovno usklajevanje posredovalo besedilo predloga novega Zakona o varstvu osebnih podatkov. Slednji bo na sistemski ravni izvajal določbe dveh pravnih aktov EU iz leta 2016: Splošne uredbe o varstvu podatkov (GDPR) in Direktive o varstvu osebnih podatkov za področje policijskega in kazenskega pravosodnega delovanja.

Najpomembnejši novosti

Tokratna različica besedila prinaša kar nekaj pomembnih novosti, kot sta:
- bolj dosledna uskladitev predloga z določbami Splošne uredbe;
- celovitejši prenos Direktive o varstvu osebnih podatkov za področje policijskega in kazenskega pravosodnega delovanja, ki se nahaja v novem II. delu predloga zakona.

Kaj vse vsebuje predlog?

V I. in III. delu predloga zakona je zajeta bistvena vsebina glede obdelav osebnih podatkov, ki obsega od splošnih določb do področne ureditev, kot je denimo videonadzor. Poleg tega so pomembne zakonsko določene pristojnosti nadzornega organa (7. poglavje I. dela predloga zakona) ter določbe o pooblaščenih osebah za varstvo osebnih podatkov (5. poglavje I. dela predloga zakona).

Capture

Maja Brajnik
delovnopravna strokovnjakinja

Zadnji Blog zapisi

KA_mar20
  • Izobraževanja

Webinar: MEGA KORONA ZAKON – MEGA POMOČ?

Na webinarju bodo obravnavani vsi navedeni ukrepi, pogoji, pod katerimi ga boste lahko uveljavljali in način, na katerega boste lahko zahtevali povračilo nadomestila plače delavcev in oprostitev plačila prispevkov.
Doris
Doris Rakuša
Pravna svetovalka
KA_mar20_6
  • Delovno Pravo

Vlada predlog novega #protiKoronapaketa že poslala v Državni zbor

Vlada je v nedeljo, 29. marca, sprejela besedilo Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic epidemije nalezljive bolezni SARS-CoV-2 (COVID-19) za državljane in gospodarstvo ter ga v obravnavo in sprejetje po nujnem postopku predložila Državnemu zboru Republike Slovenije.
Doris
Doris Rakuša
Pravna svetovalka
KA_mar20_5
  • Delovno Pravo

Novi 'korona' zakon

Vlada je danes predstavila predlog novega t. i. MEGA KORONA ZAKONA. Po besedah predsednika vlade je ta zakon v prvi vrsti namenjen 'zamrznitvi' normalnega stanja, ohranitvi ljudi, delovnih mest ter potenciala družbe in države med trenutno krizo.
Sanja
Sanja Miljuš Herman
Vodja pravne pisarne